Vicepremiér Schwarzenberg propaguje české IT v USA

České IT firmy snažící se prorazit na složitém trhu ve Spojených státech získaly významného spojence – vicepremiéra Schwarzenberga. Významnou část oficiální vládní mise do USA tvoří inovativní české IT firmy, jenž na trhu v USA již působí, nebo zde chtějí prorazit svým produktem. Klíčovou zastávkou je pan mekka americká  IT průmyslu – Silicon Valley.

Czech ICT Alliance, oficiální IT aliance vládní agentury CzechTrade, v Silicon Valley připravila ve spolupráci s obchodní a ekonomickou sekcí Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu a generálním konzulem České republiky v Los Angeles Michalem Sedláčkem pro české IT firmy zajímavý dvoudenní program. Jeho klíčovou částí je domluvené osobní setkání vicepremiéra Schwarzenberga a globálního CEO technologického giganta Cisco Systems, Johna Chamberse.

Kdo chce uspět v USA

Uspět v USA chce celkem 11 českých IT společností, kromě nich se ještě mise účastní generální ředitel české pobočky mezinárodní korporace CISCO SYSTEMS Jiří Devát. I jeho účast v rámci IT mise má svoji důležitou roli na podporu úspěchu českých IT firem nejen v USA, ale na zahraničních trzích obecně.

Jak již bylo zmíněno výše, IT mise se účastní firmy s rozdílnými zkušenostmi na US trhu.  K firmám s konkrétními zkušenostmi a americkými zákazníky patří zejména Sprinx Systems, který má v US již několik let pobočku a prodává zde úspěšně svůj CRM systém Sprinx CRM. Další úspěšnou firmou je plzeňská firma Candytech, provozovatel inovativního systému SocialBakers. Ten těží z velké oblíbenosti Facebooku mezi inzerenty, kterým poskytuje unikátní statistiky a nástroje pro správu kampaní. K jeho zákazníkům patří prestižní globální a američtí zadavatelé (P&G, Henkel, Vodafone, Facebook).

"Za nás jako Socialbakers/Candytech je důležité být v Sillicon Valley na této misi a účastnit se a prezentovat se v Sillicon Valley. V blízké budoucnosti tam plánujeme otevřít kancelář. Velmi oceňujeme snahu ministerstva zahraničních věcí a Czech ICT Alliance uspořádat misi s takovým programem, komentuje svoji účast Jan Řežáb, CEO společnosti Socialbakers/Candytech ."

K dalším účastníkům mise patří úspěšní účastníci minulých běhů Czech Acceleratoru v Silicon Valley – firmy AdvaICT (bezpečnostní software),  společnost Devmasters (provozuje mobilní blogovací systém pro cestovatele OnTheRoad na adrese www.ontheroad.to) a nanotech firma Kertak Nanotechnology, která je spíše inovativním technologickým start-upem.

Vývoj software se naopak zabývají další IT účastníci mise do Silicon Valley, kteří chtějí o trhu v USA a možnostech uplatnění získat více praktických informací: Edhouse, MERIIS, ALVAO a Pontech.

Nikoliv expanzi na americký trh, ale naopak partnerství s americkými společnostmi na trzích ve střední a východní Evropě hodlá v rámci IT mise nabízet firma Slevomat.cz provozující v ČR stejnojmenný portál, který je největším hráčem na trhu v ČR se slevovými kupony a expanduje i do jiných zemí regionu střední a východní Evropy. Zde je veřejnou oblastí zájmu zejména možné partnerství s americkou jedničkou, serverem Groupon pro jeho expanzi do Evropy.

Co čeká české IT firmy v Silicon Valley

Zdaleka nejvýznamnějším počinem celé mise, který může výrazně posunout české technologické firmy na mezinárodním poli je domluvené bilaterální jednání na nejvyšší úrovni – John Chambers, globální CEO Cisco Systems a vicepremiér české vlády Karel Schwarzenberg.  Na něho dále navazuje konkrétní 3-hodinové pracovní jednání v globálním HQ Cisco Systems za účasti českých firem. Ke konkrétním tématům diskuze pak budou patřit: nástroje a mechanismy CS na podporu inovativních firem, které mohou využít české firmy, dále cyber security a technologické trendy v oblasti bezpečnosti.

Dalším důležitým bodem mise je business breakfast, jehož cílem bude propagovat možnosti spolupráce s českými IT společnostmi. Inspirací pro zahraniční expanzi pak bude  návštěva v technologickém centru Plug &Play, které úspěšně pomáhá rozvíjet již několikátý běh Czech Acceleratoru.

Google HQ: Inspirace úspěchem na druhou

Globální vyhledávač Google je příkladem amerického snu: ze studentského projektu, později inovativního start-upu s globálním potenciálem to dotáhl na jednu z nejvýznamnějších IT firem celé poslední dekády.  V celosvětové centrále společnosti Google budou díky domluvené schůzce moci jednat česká firmy o možnostech technologického partnerství a vzájemnému propojení českých IT produktů s globálním know-how této celosvětové korporace. Kromě strategických jednání bude pro české firmy cennou zkušeností a inspirací prohlídka po centrále za účasti předních pracovníků.

Foresight v praxi: partnerství Czech ICT Alliance a SVASE

Silicon Valley Association of Start-up Enterprenuers (SVASE) je významná organizace, která působí v Silicon Valley a pomáhá začínající inovativním start-upům získat financování od venture kapitalistů – v rámci prvotního financování pomohla SVASE začínajícím firmám ke 130 milionům USD.

V rámci IT mise dojde k podpisu partnerské dohody mezi výkonným ředitelem Czech ICT Alliance a prezidentem SVASE, která má několik oblastí spolupráce:

• Monitorovat trendy zájmů US investorů a vyhledávat vhodné akviziční cíle v České republice.
  • Vytipovaným českým společnostem bude SVASE poskytovat cílené praktické poradenství, jak uspět v USA, dále bude tyto vybrané české firmy školit a pomáhat jim v prezentaci před potenciálními investory. Toto poradenství a školení bude firmám hradit Czech ICT Alliance
  • Pomáhat inovativním českým IT firmám získat konkrétní investory a napomáhat jim tak v globální expanzi.

Tato dohoda je konkrétní dílčí aplikací aktuální prioritou CzechTrade – foresightu, i když pro úzkou skupinu IT firem. Cílem Czech ICT Alliance je mapovat priority a zájmy US investorů o typy inovativních firem a právě takové pak budeme hledat mezi českými start-upy s globálním potenciálem. Velmi oceňujeme snahy CzechTrade o rozvoj českých exportérů a v úzké spolupráci se budeme snažit napomáhat globálnímu úspěchu IT firem v zahraničí.  Nově prezentovanou strategii CzechTrade a MPO vnímáme jako krok správným směrem – shrnuje aktivity Aliance a rámec mise do USA Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance.