Úspěch českého IT na prestižním americkém hi-tech veletrhu INTEROP

Letošní ročník prestižního technologického veletrhu INTEROP, který se konal v americkém Las Vegas 8. - 12. května 2011, patřil i českým IT firmám. Veletrh INTEROP (www.interop.com) je předním americkým veletrhem, který se zaměřuje na IT produkty a služby. Tradičně zde vystavují nejprestižnější globální korporace typu Microsoft, IBM, HP a Cisco Systems.

Letošní ročník patřil kromě těchto celosvětových gigantů i malým a středním českým podnikům, které zde měli společný stánek pod patronací Czech ICT Alliance (www.czechict.cz), resp. Technologické platformy pro IT služby (www.platformaits.cz). Stánku českého IT vévodila expozice vládní agentury CzechTrade a stánky firem AdvaICT, ALCOMA, Technologická platforma pro IT služby, INSTAR ITS OSTRAVA, INVEA-TECH a PIKE ELECTRONIC.

„Právě firmy z oboru ICT mají podle našich zkušeností šanci uspět na vysoce konkurenčním a inovativním trhu USA,“ konstatuje Ivan Jukl, generální ředitel agentury CzechTrade. „Skutečnost, že se tohoto veletrhu zúčastňuje rok od roku více českých firem, je důkazem, že má Česká republika v tomto směru americkému trhu co nabídnout. Vzhledem k významu tohoto oboru jsme letos ve spolupráci s Czech ICT Alliance vyhlásili také novou kategorii v rámci Exportní ceny DHL UNICREDIT. Jedná se o zvláštní ocenění CzechTrade Exportní inovace roku,“ dodává Ivan Jukl.

Účast českých firem na veletrhu INTEROP byla realizována v rámci projektu „Společná účast na specializovaných výstavách a veletrzích v zahraničí“ (SVV). Jeho nositelem je agentura CzechTrade a koordinátorem Hospodářská komora České republiky (HK ČR). Projekt je financován z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI).

„Dotace ve výši 120 tis. Kč na stánek byla pro malé a střední české IT firmy vítaným příspěvkem, díky kterému mohou rozšířit svoje marketingové rozpočty a podpořit svůj úspěch v zahraničí,“ říká Michal Zálešák, ředitel Technologické platformy pro IT služby, projektu Czech ICT Alliance.

Shrnutí veletrhu

Letošní INTEROPu byl již 20. ročníkem tohoto úspěšného veletrhu,  na kterém plno významným technologických firem odhaluje své produktové novinky.

Pro Czech ICT Alliance byla velkým přínosem zejména konferenční část, která představila nejnovější trendy v oblasti virtualizace, cloud computingu a networkingu. Tyto nejnovější trendy pak můžeme sdílet s členskými firmami. Z pohledu firem měla např. společnost Sprinx Systems, spoluvystavující na stánku bez dotace několik jednání s potenciálními obchodními partnery – distributory vlajkového produktu SprinxCRM, takže se pro ně účast jistě vyplatila. Czech ICT Alliance zde navázala partnerství s globální poradenskou společností Tholons – došlo k dohodě o vypracování několika studií, které budou představovat Českou republiku jako klíčovou IT destinaci střední Evropy zahraničním klientům firmy Tholons. Ta patří mezi významné globální konzultační hráče v oblasti IT a outsourcingu. „Tuto dohodu vnímáme jako základ dlouhodobé spolupráce, která pomůže zviditelnit české IT firmy zahraničním partnerům a potenciálním klientům,“ hodnotí domluvenou spolupráci Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance.